Навигација

Опис предмета

2129025 - Мађарски језик 5

Спецификација предмета
НазивМађарски језик 5
Акроним2129025
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Мађарски језик, књижевност, култура, модул Општа лингвистика са страним језиком
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни
    Условљеност другим предметимаПоложени испити из Мађарског језика 1-3, одслушан предмет Мађарски језик 4Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаУпознавање са основним предусловима за изучавање мађарске реченице, разрада проблема синтагматике и увођење у проблематику специфичних синтагматских односа у мађарском језику. Упознавање са структуром, карактеристикама, клсификацијом и функционисањем простих реченица у мађарском језику.
    Исходи учења (стечена знања)Студенти ће стећи сазнања о основним карактеристикама реченица у мађарском језику, односно са начинима како се реченице користе у вербалној комуникацији, а упознаће и структуру и природу синтагми у мађарском језику, као и њихову повезаност са морфолошким облицима и са одређеним комуникацијским потребама, али и са улогом тако схваћених морфолошких облика у синтагматским односима.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставе1. Реченица и реч, 2. Реченице као фразеолошке јединице, 3. Граматичка средства за састављање реченица, 4. Појам синтагме, 5. Врсте синтагми: предикативна, субјекатска, објекатска синтагма, адвербијалне, атрибутске синтагме и апозицијске синтагме. 6. Структура простих реченица. 7. Субјекат, 8. Глаголски, именски и сложени предикат, 9. Објекат, 10. Прилошке одредбе, 11. Атрибути и апозиције
    Садржај практичне наставе1. Анализа синтагми разних функција у мађарском језику, 2. Анализа простих реченица разних функција и структура.
    Литература
    1. Kugler N. 2000. Mondattan. In: Keszler B. (уред.) 2000. Magyar grammatika. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. 367‒551.
    2. Keszler B. et al. 2000. Szintagmatan. In: Keszler B. (уред.) 2000. Magyar grammatika. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. 304–366.
    3. Rácz E.−Szemere Gy. 2001. Mondattani elemzések. Tankönyvkiadó, Budapest.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    11
    Методе извођења наставеПредавања и вежбе: слагање научних чињеница, предочавање одговарајућих примера из стандардног језика, дискусија о теоријским питањима и о могућностима примењивања, практичан рад у виду анализе и синтезе.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит70
    Практична настава20Усмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари