СТИПЕНДИЈA ФОНДА ЗА МЛАДЕ ТАЛЕНТЕ: конкурс зa стипендирање до 1.000 студената завршне године основних академских студија и до 500 студената завршне године мастер академских студија на високошколским установама чији је оснивач Република Србија. Стипендије се односе на академску 2020/2021. годину.

KoнкурсСРЕЋНУ НОВУ ГОДИНУ И БОЖИЋНЕ ПРАЗНИКЕ ЖЕЛИ ВАМ КАТЕДРА ЗА ОПШТУ КЊИЖЕВНОСТ И ТЕОРИЈУ КЊИЖЕВНОСТИ!

У оквиру пројекта „Идентитети и процес развоја наслеђа“ проф. др Корнелије Квас одржао је предавање Андрићград између репрезентације и стереотипа на Универзитету у Нанту. Више о предавању на страници Универзитета.ПРИЈЕМ БРУЦОША, 1. ОКТОБАР 2020.

ПРИЈЕМ СТУДЕНАТА ПРВИ ПУТ УПИСАНИХ НА ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ ПРВОГ СТЕПЕНА У ШКОЛСКОЈ 2020/2021. ГОДИНИ: КАТЕДРА ЗА ОПШТУ КЊИЖЕВНОСТ И ТЕОРИЈУ КЊИЖЕВНОСТИ будуће студенте примиће 1. октобра 2020. године од 12:00 до 13:00 у сали 11.Позив за двојни мастер програм Културна и интелектуална историја између Истока и Запада који се реализује у сарадњи са Институтом за славистику Универзитета у Келну.

KoнкурсПозив за учешће на конкурсу Дисовог пролећа за награду Млади Дис за песнике до 31 године старости

KoнкурсУ Атријуму Народне библиотеке Србије у четвртак 12. децембра у 19, професор Иван Лупић са Универзитета Станфорд одржаће предавање под насловом Шекспир и драма саветовања. Одувек хваљен због универзалног увида у људску природу, Шекспир је у двадесетом веку постао и окосница посебног жанра, такозване литературе самопомоћи (self-help book). Полазећи од савременог интереса за Шекспирово разумевање људске природе, ово предавање нас враћа у ренесансу и тадашње поимање односа између драме и културе саветовања. Повод предавању је Лупићева књига која је недавно изашла на енглеском језику Subjects of Advice: Drama and Counsel from More to Shakespeare (2019), у којој се ренесансно саветовање испитује као један од формалних темеља ренесансне драме и као њена главна веза са историјом ренесансног субјекта. Уводну реч даће Зорица Бечановић Николић.

Pozivamo vas da prisustvujete predavanju „Possible Worlds, Virtual Worlds and Borges’ Forking Paths“ koje će prof. dr Olga Markič, redovna profesorka na Odseku za filozofiju Univerziteta u Ljubljani, održati 10.12.2019. u terminu od 16:45 do 18:15h u učionici 124. Predavanje će biti održano u okviru nastave iz predmeta Postmodernistička kratka priča dr Snežane Kalinić, a biće obavezno i za polaznike njenog kursa Postmodernizam i teorija mogućih svetova.Шекспир – наш саговорник

Идејом о глобалном извођењу Шекспира из учионица и позоришта и његовом приближавању широј публици, отвара се нови циклус предавања у Народној библиотеци Србије под називом Шекспир – наш саговорник. Циклус почиње предавањем Петре Бјелице „Шекспир – саговорник Достојевског“ у понедељак 18. новембра у 19.00 сати у атријуму Народне библиотеке Србије. Уводну реч има проф. др Зорица Бечановић Николић. Добро дошли!

Проф. др Корнелије Квас на универзитету Ломоносов

У присуству в. д. декана Филолошког факултета Московског државног универзитета „М. В. Ломоносов“ А. А. Липгарта, управнице Катедре за словенску филологију Н. Ј. Анањеве, професора и студената, представљена је књига проф. др Корнелија Кваса Границе реализма (Завод за уџбенике, Београд, 2016) и њено енглеско издање: The Boundaries of Realism in World Literature (Lexington Books, Lanham, Boulder, New York, London, 2019). О књизи је говорио др Вук Петровић.

Поштоване колегинице и колеге, позивамо вас да присуствујете предавањима професора Хебрејског универзитета из Јерусалима (Израел) – др Јелене Толстој и др Михаила Вајскопфа, која ће се одржати на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета Универзитета у Београду, у оквиру наратолошких и компаративних курсева које води проф. др Тања Поповић.

ПРВО ПРЕДАВАЊЕ: 11. ОКТОБАР 2019, У 17.00, СЛУШАОНИЦА 128 (први спрат нове зграде)
Јелена Толстој (Елена Д. Толстая / Elena D. Tolstaya), доктор филозофије и професор-емеритус руске и светске књижевности
НОВАТОРСКИ ПОСТУПЦИ У ТОЛСТОЈЕВОМ РОМАНУ РАТ И МИР (Tolstoy’s innovations in the novel War and Peace / Экспериментальные приемы в романе Льва Толстого «Война и мир»). Предавање ће бити одржано на енглеском језику, уз навођење цитата на руском. Превод је обезбеђен.

ДРУГО ПРЕДАВАЊЕ: 14. ОКТОБАР 2019, У 17.00, СЛУШАОНИЦА 128 (први спрат нове зграде)
Михаил Вајскопф (Михаил Вайскопф / Mikhail Weisskopf), доктор филолошких наука, професор руске књижевности и теорије књижевности
МАТЕРИЈАЛ И КРОЈ ГОГОЉЕВОГ ШИЊЕЛА (Материал и покрой гоголевской “Шинели”). Предавање ће бити одржано на руском језику. Превод је обезбеђен.Prof. dr Zorica Bečanović Nikolić učestvovala je, od 15. do 17. aprila 2019, na Univerzitetu u Minesoti u Mineapolisu, u akademskim aktivnostima osnivanja međunarodnog projekta i digitalne baze Citizen Shakespeare. Pokretači projekta su prof. dr Katherine Scheil, sa Univerziteta u Minesoti, prof. dr Ewan Fernie, Professor and Chair of Shakespeare Studies, Shakesepare Institute in Stratford-upon-Avon, University of Birnimgham, dr Paul Edmondson, Head of Research, The Shakespeare Birthplace Trust, dr Micahel Wittmore, Director of the Folger Library, Washington DC, prof. dr Sujata Iyengar, University of Georgia. U okviru godišnje konferencije SAA (Shakespeare Association of America), održane od 18. do 21. aprila 2019, u Vašingtonu DC, konceptu ovog projekta, kao i povezivanju akademskog proučavanja Šekspira i šire publike na globalnom nivou, posvećen je plenarni okrugli sto, na kojem je prof. dr Zorica Bečanović Nikolić govorila uz sve navedene kolege.Radionica “Merenje demokratije: Kako da koristimo baze podataka o pravima i slobodama?” održaće se u sredu, 17. aprila 2019.godine, u terminu od 11:30 do 13:00h.

Ova radionica prevashodno je namenjena studentima istraživačkog duha, ali i zaposlenima na fakultetima u sastavu Univerziteta u Beogradu. Na radionici će biti predstavljene postojeće i najčešće korišćene javno dostupne onlajn baze podataka za istraživanja u različitim oblastima koje se odnose na bezbednost, sa konkretnim fokusom na baze podataka koje sadrže podatke o različitim pravima i slobodama u svetu danas, kao što su sloboda medija, sloboda na internetu i slično. Učesnici će imati prilike da kroz vežbu isprobaju kako se baze koriste i kako se proverava relevantnost podataka.

Radionicu će držati Ivan Dimitrijević i Ana Paraušić, istraživači u Centru za primenjenu bezbednost na Fakultetu bezbednosti, autori Kataloga baza podataka za istraživanja u oblasti bezbednosti. Ivan Dimitrijević je asistent i doktorand na Fakultetu bezbednosti u Beogradu, trenutno završava doktorsku disertaciju pod nazivom „Otvoreni izvori podataka kao faktor transformacije obaveštajnog rada“. Ana Paraušić je istraživač-pripravnik u Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja i doktorand na Fakultetu bezbednosti u Beogradu.

Kako je broj mesta ograničen, prijava je obavezna. Prijava se vrši do 15. aprila u 23:59h popunjavanjem prijavnog formulara.

Radionica “Akademsko pisanje: šta morate da znate a niste se usudili da pitate” održaće se u sredu, 17. aprila, u terminu od 13:30 do 16:30h. Akademske kompetencije između ostalog podrazumevaju sposobnost za uspešno čitanje i pisanje akademskih tekstova i u direktnoj su vezi sa akademskim uspehom. Ova znanja i veštine se, naravno, uče, a osvešćivanje forme i funkcije različitih aspekata koji čine proces akademskog pisanja jedan je od uslova za njihov razvoj. Tokom ove radionice učesnici će razmatrati ključne korake u izradi akademskog teksta kao što su formulacija teme i sastavljanje nacrta teksta, a posebna pažnja će biti posvećena korišćenju izvora. Budući da akademska pismenost prevazilazi lokalne okvire, radni jezici radionice biće srpski i engleski. Radionicu će voditi prof. dr Ana Jovanović i doc. dr Greta Goetz. Ana Jovanović je vanredna profesorka na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Katedra za iberijske studije. Piše, istražuje, prevodi, obrađuje i uređuje akademske tekstove i uživa u tome. Greta Goetz is an Assistant Professor in the English Department at the Faculty of Philology, University of Belgrade. Her prior professional background was in journalism and editing. At present, in addition to her teaching responsibilities, she edits, translates, and pursues her current research interests in intercultural rifts including the science-humanities divide as well as in the potential for networked learning to develop epistemic fluency.

Kako je broj mesta ograničen, prijava je obavezna. Prijava se vrši do 15. aprila u 23:59h popunjavanjem prijavnog formulara.Univerzitet u Moskvi – Высшая школа экономики – nudi 5 budžetskih mesta za master studije iz kulturologije na smeru Культурная и интелектуальная история между Востоком и Западом / Cultural and Intellectual History between East and West. U pitanju je stipendija koja podrazumeva besplatno studiranje sa svim studentskim povlasticama, uključujući i pravo na studentski dom u Moskvi za oko 70 evra mesečno. Dokumenta se šalju elektronski – kopija pasoša, kopija diplome ili dokument koji ukazuje na praćenje studija ili na to da će studije uskoro biti završene, motivaciono pismo na ruskom, engleskom, poljskom ili nemačkom jeziku i projekat istraživanja na jednom od ukazanih jezika. Diploma “Вышка-e” takođe otvara vrata ka Slavističkom institutu u Kelnu. Informacije:

https://admissions.hse.ru/news/228629240.html
https://admissions.hse.ru/en/graduate-apply/step1КОНКУРС ЗА НАГРАДУ „ПРОФ. ДР РАДМИЛА МИЛЕНТИЈЕВИЋ”

Награда “Проф. др Радмила Милентијевић” за најбоље студенте Филозофског факултета и Филолошког факултета Универзитета у Београду додељује се као знак признања за узорне радове у изучавању узајамних утицаја и међусобне повезаности руског и српског народа у области историје, књижевности и језика. Циљ награде је и да подстакне продубљивање и ширење научних проучавања у поменутим областима српско-руских односа и утицаја. Награда се додељује студентима следећа три степена универзитетског образовања:
– Годишњом наградом од $3.000 наградиће се шест најбољих студената основних академских студија и то по $500 за по једног дипломца из области: руске и српске историје, српске књижевности и српског језика и два студента из области руског језика, књижевности и културе, и то један за достигнућа на пољу руског језика, а други на пољу руске књижевности и културе.
– Годишњом наградом од $3.000 наградиће се три најбоља магистарска или мастер рада из једне гране српско-руских студија, и то по $1.000 за по једног магистра или мастера из области историје, књижевности и језика;
– Годишња награда од $2.000 доделиће се за најбољу докторску дисертацију из једне од области српско-руских студија: историје, књижевности или језика.
Додељивање награде “Проф. др Радмила Милентијевић” врши комисија коју чине: проф. др Александар Петров, председник Комисије, проф. др Сузана Рајић, проф. др Татјана Суботин–Голубовић, проф. др Предраг Петровић, доц. др Бобан Ћурић, чланови Комисије. Секретари Комисије су Јелена Пауновић-Штерменски и Катарина Живановић. Конкурс је отворен до 25. априла 2019. и односи се на академску 2017/2018. годину. Пријаве за конкурс и остала документа достављају се архиви Филозофског или архиви Филолошког факултета Универзитета у Београду. Комисија доноси одлуку о додели награда до 25. маја 2019. године. Уручивање награда обавиће се у присуству оснивача Награде, у другој половини јуна, према накнадно утврђеном датуму о којем ће бити обавештени добитници награда.U okviru akademskog programa razmene profesora “Erazmus +” između Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Pompeu Fabra u Barseloni, prof. dr Zorica Bečanović Nikolić je gostovala u Barseloni. Najpre je 5. februara 2019. učestvovala u ciklusu javnih dijaloga Diàlegs Humanístics UPF 2019, sa izlaganjem na engleskom Is Shakespeare Still Our Contemporary? Sagovornica joj je bila dr Carla Ros publicista, antropolog.

Zorica BN Barcelona Shakespeare 1 2019 Zorica BN Barcelona Shakespeare 2 2019

Zorica Bečanović Nikolić je potom, 7. februara 2019, na španskom jeziku održala predavanje za studente Univerziteta Pompeu Fabra pod naslovom Amor y creación poética en la poesía y en el drama del Renacimiento. Posle predavanje usledio je razgovor sa studentima i sa prof. dr Viktorijom Sirlot.

Zorica BN Barcelona 2019 1 Zorica BN Barcelona 2019 2 cartell_literatura-europea-medievalТоком септембра, у Русији, у Болдину, на Пушкиновом имању, у оквиру међународне научне конференције Болдинские чтения, која се одржава још од 1969, представљена je књига др Тање Поповић, редовног професора Филолошког факултета у Београду, под називом А.С. Пушкин в диалоге с другим. Књига је изашла у оквиру научне едиције сарадника “Болдинские чтения”, а издавачи су Универзитет у Нижнем Новгороду и Државни музеј А.С. Пушкина. Др Тања Поповић је први страни научник чија је књига објављена у овог угледној едицији, која је досад окупила најзначајније руске пушкинисте – В.С.Листова, С.А. Фомичева, В.Н. Турбина, С. Бочарова, Н.И, Михајлову, В.А. Викторовича, С. Кибаљника, Н. Фортунатова и многе друге – уреднике и сараднике разних Пушкинских енциклопедија, директоре Државних Пушкинских музеја, професоре и предаваче најуглединијих универзитета у Руској Федерацији и региону (Москва, Санкт Петербург, Нижни Новгород, Саранск, Тарту итд), академике, те научне сараднике и руководиоце Пушкинског дома. Чињеница да се српски филолог и професор Универзитета у Београду нашла у таквом друштву, у том смислу не представља само лични успех, већ чини признање и српској науци о књижевности. Садржај књиге Т. Поповић А.С. Пушкин в диалоге с другим, склопљен је тако да укаже на Пушкинов значај у светској књижевности,не само као класика и канонског писца националне традиције, већ као личност захваљујући чијем се опусу форимирала књижевност новог времена. У том погледу посебна је пажња поклоњена дијалогу српских песника друге половине 19. века са његовим стваралаштвом. Једна од методолошких претпоставки ове монографије огледа се у томе да књижевности из групације Slavia orthodoxa својој посебности и идентитету дугују како античкој и византијској традицији, те ћириломедтодијевском наслеђу, тако и стваралаштву А.С. Пушкина.

20180920_124023 20180920_123129 20180920_122133 20180920_122007 20180920_121635 20180919_141759 20180918_193309Пету бијеналну конференцију Друштва „Џон Апдајк“ која траје од 1. до 5. јуна отвориће Ијан Мекјуан. Ово је уједно и прва конференција Друштва „Џон Апдајк“ која се одржава изван граница Сједињених Америчких Држава. На конференцији ће учествовати највећи светски и домаћи проучаваоци Апдајковог уметничког стваралаштва, као и истакнути књижевници и преводиоци.

Више о самом догађају и учесницима можете сазнати на веб адресaма http://www.fil.bg.ac.rs/fakultet/naucni-skupovi-i-konferencije/ и https://blogs.iwu.edu/johnupdikesociety.Poster

U organizaciji Univerziteta u Notingemu (Partridge Bequest), Filološkog fakulteta u Beogradu i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, 25. i 26. maja, održaće se međunarodna radionica Was There Ever a Yugoslav Literature? Debating the Histories of Yugoslav Literature(s). Pozivate se da prisustvujete.

Program / Plakatbgpraksa2018

Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu poziva studente završnih godina da se prijave za učešće u programu Univerzitetska radna praksa – BG PRAKSA 2018.
BG PRAKSA omogućava studentima da po jedinstvenom modelu obavljaju stručnu praksu u javnim i javnim komunalnim preduzećima, organizacionim jedinicama Gradske uprave, ustanovama kulture i gradskim opštinama i steknu praktična znanja, veštine i relevantno radno iskustvo tokom studija i na taj način unaprede svoje akademsko obrazovanje.

Prijavljivanje traje do 17. aprila u ponoć na sajtu www.razvojkarijere.bg.ac.rs/bgpraksa.Комисија у саставу проф. Адријана Марчетић, проф. Весна Елез (председница) и доц. др Снежана Калинић, одлучила је да награду ”Данило Киш” за 2018. добије Милица Миленковић за мастер рад „Апологетска слова против опадача светих икона светог Јована Дамаскина и Зовем се црвено Орхана Памука: ишчитавање феномена слике", под менторством проф. Јелене Пилиповић. Додела награде ”Данило Киш” одржаће се 13. 4. у 13 часова у библиотеци Катедре. Молим вас да својим присуством увеличате овај свечани тренутак.PlakatTartaljaIvoNet

ПОРТРЕТ: ИВО ТАРТАЉА
Понедељак, 5. март у 20 часова
Српско књижевно друштво, Француска 7, Београд55. Дисово пролеће – конкурси.

Kонкурс за Есеј о Дису
Kонкурс за награду Млади ДисПозивамо Вас да присуствујете свечаном уручењу Књижевне награде „Милан Богдановић“ за 2017. годину АДРИЈАНИ МАРЧЕТИЋ за текст „Златно доба српске културе“.Dan otvorenih vrata – master akademske studijeНа свечаности у Матици српској у Новом Саду уручене су Бранкове награде ове институције за дипломске и семинарске радове за прошлу академску годину.Pozivamo studente Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu da se prijave na konkurs za projekat “Sumnjiva lica”, program edukacije mladih pozorišnih kritičara koji organizuje Udruženje pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije. Projekat ima za cilj da, s jedne strane, obrazuje novu generaciju pozorišnih kritičara i pruži im mogućnost da se kritikom bave profesionalno. S druge strane da stvori novi prostor za kritičko promišljanje pozorišta, njegove društveno-političke uloge i odnosa između publike i umetnika. Projekat je namenjen studentima umetničkih i društvenih fakulteta, kao i onima koji su diplomirali u poslednjih pet godina. U prilogu šaljemo detaljan opis projekta.

PRILOGObaveštavamo Vas da će se 13.5.2017. na Filozofskom fakultetu u Beogradu održati studentska konferencija pod nazivom “Filozofija umetnosti”.

PRILOGUniverzitet u Beogradu raspisuje konkurs za dodelu jedne stipendije za letnju školu „The LERU Summer School “Citizen science – nexus between research and public engagement” koja će se održati na Univerzitetu u Cirihu u periodu od 9-14. jula 2017. godine. Ova letnja škola namenjena je studentima doktorskih studija. Zvanični jezik je engleski. Stipendija pokriva troškove kotizacije u iznosu 500 EUR kao i troškove avio prevoza u iznosu do 250 EUR, dok dodatne troškove snose stipendisti. Kotizacijom su obuhvaćeni troškovi smeštaja kao i hrane. Prijave se podnose Univerzitetu u Beogradu na mejl adresu kabinet@rect.bg.ac.rs sa naznakom za „The LERU Summer School“. Krajnji rok za podnošenje prijave je 24. mart 2017. godine.

Neophodna dokumentacija:

1. Biografija
2. Motivaciono pismo
3. Naslov projekta na kome učestvuje kandidat kao i ime/na mentora.
4. Status doktorske disertacije
5. Kopija indeksa.

Tražena dokumentacija se podnosi na engleskom jeziku.
Preciznije obaveštenje o sadržaju motivacionog pisma:
The letter of motivation should explain the following points: a) the candidate’s interest for the topic of the summer school, b) what makes the candidate a suitable representative of their respective university.

DOCUMENT 1
DOCUMENT 2Kонкурс за Награду „Млади Дис”

Поводом 54. „Дисовог пролећа”, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” из Чачка и Одбор „Дисовог пролећа” расписују конкурс за рукопис за прву песничку збирку написану на српском језику, аутора до 31 године старости. Аутор доставља рукопис потписан шифром, у три примерка, са најмање 30 песама на српском језику. Решење шифре треба послати у посебном коверту уз рукопис. Аутору најбољег рукописа, по одлуци трочланог стручног жирија, припада плакета „Млади Дис” и право да му Библиотека објави прву песничку књигу у едицији „Токови”. Конкурс за Награду „Млади Дис” je отворен до 13. априла 2017. године. Рeзултати конкурса биће објављени најкасније до 22. маја 2016. године. Рукописи се не враћају. Награда „Млади Дис” аутору најбољег песничког рукописа биће додељена 26. маја 2017. године у Чачку на завршној свечаности 54. „Дисовог пролећа”. Рукописе слати на адресу: Градска библиотека „Владислав Петковић Дис”, Господар Јованова 6, 32000 Чачак, са назнаком „за конкурс”.

Kонкурс за есеј о Дисовом стваралаштву

Поводом 54. „Дисовог пролећа”, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” из Чачка и Одбор „Дисовог пролећа” расписују Конкурс за есеј о песнику Владиславу Петковићу Дису и његовом стваралаштву. Право учешћа имају млади књижевни критичари, студенти, постдипломци и ученици. Радови се потписују шифром и шаљу у три примерка. Решење шифре се доставља у посебном коверту уз рукопис. Трочлани стручни жири ће одабрати три најбоља рада чије ауторе Библиотека новчано награђује. Конкурс за есеј о Дису је отворен до 13. априла 2017. године. Рeзултати конкурса биће објављени најкасније до 22. маја 2016. године. Рукописи се не враћају. Награде најбољим есејистима биће додељене 26. маја 2017. године у Чачку на завршној свечаности 54. „Дисовог пролећа”. Рукописе слати на адресу: Градска библиотека „Владислав Петковић Дис”, Господар Јованова 6, 32000 Чачак, са назнаком „за конкурс”.Postovane kolege, ljubaznoscu koleginice Jelene Ginic prosledjujem informaciju o stipendijama za studije u Rusiji. Evo i linka na kom se svi zainteresovani mogu prijaviti za studije u Rusiji (bilo da znaju ili ne znaju ruski) samostalno, s uploadodvanjem dokumenata potrebnih i odabirom struke, nivoa studija… Ovde mogu naci uputstvo (mogu, naravno i samostalno, pratiti korake na engleskom), ali i jos neke detalje, neke od njih sam iz samog teksta izdvojila i ispod iskopirala (o potezima prijave i nacinu odabira kandidata).

Страним држављанима максимално олакшан упис на руске универзитете by Јелена Прошина

Редослед потеза
1. Кандидат се региструје и формира лични кабинет у навигатору.
2. Уноси личне податке и поставља скениране документе о стеченом образовању.
3. Бира највише 6 руских универзитета и ређа их на списку према свом приоритету.
4. Шаље пријаву.
5. У личном кабинету прати докле је стигла пријава на изабраним универзитетима и добија одговоре на њих. Шта се дешава са пријавом?

У разговору са дописником „Руске речи“ Дмитриј Гужеља је објаснио да универзитети такође бирају своје кандидате. Сваке године Русија позива око 15.000 страних студената да бесплатно стекну високо образовање. Чим кандидат пошаље пријаву, она се упућује на разматрање представништву Россотрудничества у дотичној земљи а затим Россотрудничество шаље пријаве Министарству образовања Русије. „Пријаву разматра комисија Министарства образовања, а затим их шаље универзитетима који имају могућност да бирају кандидате, с обзиром да корисник наводи 6 универзитета који су на његовом списку поређани по приоритету“, објашњава Гужеља. Ако први универзитет на том списку одбије пријаву дотичног кандидата, онда она доспева на следећи универзитет са тог списка. Кандидат у личном кабинету може да види који универзитет тренутно разматра његову пријаву, а уколико је одбијена наводи се и разлог. Такође, уколико кандидат не говори руски нуди му се факултет на коме ће завршити почетну обуку. Шта се догађа ако свих 6 универзитета одбаце пријаву? – „Тада се пријава упућује на неки седми универзитет који кандидат није навео, али где има слободног места“, каже Дмитриј Гужеља.Postovane koleginice i kolege, u prilogu prosledjujemo informacije u vezi sa stipendijama vlade Francuske 2017-2018. Molimo vas da ih prenesete svojim studentima i podstaknete ih da konkurisu. Studenti mogu da konkurišu za razne programe stipendija:
* master 2 – sve oblasti
* master 2 – stipendija za bivše maturante Matematičke gimnazije u Beogradu
* doktorat u komentorstvu
* post master program Kopernik
* stipendija za Nacionalnu visoku školu za lepu umetnost (ENSBA).

Podnošenje kandidatura:
Francuski institut u Srbiji, Zmaj Jovina 11, Beograd
vesna.adamovic@institutfrancais.rs
Uslovi i kriterijumi nalaze se na sajtovima:
www.institutfrancais.rs
www.srbija.campusfrance.org
http://www.institutfrancais.rs/srp/06b_1.htmlPoštovane koleginice i kolege, otvoren je konkurs za prijavu studenata osnovnih, master i doktorskih studija za mobilnost na University College Dublin. Konkurs je otvoren 15. novembra 2016. i bice otvoren za prijave do 10. decembra. Kolege iz Međunaronog odeljenja Univerziteta nas obaveštavaju da je preostala po jedna stipendija za studente osnovnih, master i doktorskih studija, a posto je ovo poslednja mogućnost za nominovanje kandidata po ovom Sporazumu, bilo bi izuzetno značajno da predložimo kandidate za mobilnost na UCD-u. Prijava se vrši preko platforme MOBION. Kolege iz Međunarodnog odeljenja Univerziteta u Beogradu stoje na raspolaganju za sva dodatna pitanja i konsultacije.Од 23. до 31. октобра 2016. проф. Корнелије Квас био је гостујући професор нa Дарвин колеџу.

20161025_130306 20161025_130327 PCSIMG-009bb21c269d7cbd983227d7aa8b0c9cОпшти семинар „Лабораторија дигиталне хуманистике“. Општи семинар подразумева сарадњу заинтересованих наставника и студената Филолошког факултета у активностма које се односе на нове тенденције у настави. Програм за I семестар; програм за II семестар.