Катедра за романистику


Добро дошли на странице Катедре за романистику!
Bienvenue !
Bine aţi venit!

Катедра за романистику једна је од 16 организационих једница Филолошког факултета Универзитета у Београду. Чине је две групе:
Настава на Катедри за романистику организује се на сва три степена студија. На основним академским студијама настава се изводи, у целокупном обиму од 240 ЕСПБ, према двама профилима: Француски језик, књижевност, култура и Румунски језик, књижевност, култура у склопу студијског програма Језик, књижевност, култура. Предмете овог профила могу слушати и полагати као изборне и студенти који су се уписали на друге студијске профиле студијског програма Језик, књижевност, култура.

Основне академске студије на оба профила отворене су за све студенте, без обзира на то јесу ли или нису у претходном образовном циклусу похађали наставу главног (француског односно румунског) језика.

Административно особље


Историјат


Катедра за романистику најстарија је романистичка катедра у Републици Србији, али и у земљама бивше Југославије. Основана је као Семинар француског језика у саставу Семинара за општу књижевност 1896. године при Великој школи, претечи Универзитета у Београду. Кад је 1905. године званично оформљен Универзитет и кад су гране сродних наука сврстане у групе, настала је Романска филологија у саставу Филозофског факултета. У њој је прво деловао Семинар за француски језик, у оквиру кога су се други романски језици — италијански и румунски — могли слушати као факултативни или изборни предмет. Након реорганизације Филозофског факултета 1948. године, Романска филологија постаје Катедра за романске језике и књижевности. После Другог светског рата уведени су Семинар за италијански језик и Семинар за румунски језик. Лекторат за шпански језик отворен је 1951. године. По издвајању Филолошког факултета од Филозофског 1960. године, Катедра је преименована у Одсек за романистику. У његовом саставу биле су Група за француски језик и књижевност, Група за италијански језик и књижевност, Лекторат за шпански језик и, од 1963. године, Група за румунски језик и књижевност. Група за италијански језик и књижевност осамосталила се 1966. године као Катедра за италијанистику. Лекторат за шпански језик прерастао је 1971. године у Групу за шпански језик и књижевност. Кад је у студијски програм уведена хиспаноамеричка књижевност, група је променила име у Групу за шпански језик и хиспанске књижевности, а 2000. године осамосталила се као Катедра за иберијске студије. У саставу Катедре за романистику деловао је од 1997. до 1999. године и Лекторат за португалски језик, али је и он пребачен на Катедру за иберијске студије. Од 2000. године Катедру за романистику чине Група за француски језик и књижевност и Група за румунски језик и књижевност.