Пројекти

Секција је до сада већ имала неколико пројекта:

 1. Добротворно поетско-музичко вече „Чему уметност у оскудно време?“, одржано у Сали хероја 25. маја 2014. године у сарадњи са Студентским парламентом Филолошког факултета, Студентским парламентом Факултета музичке уметности, изузетно талентованим студентима песницима Филолошког и других факултета, рецитаторима и водитељима из Секције сценских уметности, хором Катедре за иберијске студије „Los Jaleos“, „Хором слависта“ Филолошког факултета, музичком групом НИТ, солистима и бројним другим учесницима. Циљ овог пројекта био је прикупљање новчане помоћи за страдале у поплавама и клизиштима широм Србије.
 2. Други пројекат Секције сценских уметности је представа „Покондирена тиква“, одржана премијерно у Амфитеатру V на Филолошком факултету 5. децембра 2014. године. Представа је награђена престижним првим местом на такмичењу „Култура на ДАР 2“ у организацији Друштва за академски развој. Режију представе, костимографију и сценографију радиле су студенткиње Жељана Андрић, Анђелка Мицић и Марина Мицић, а адаптацију текста Жељана Андрић. Представа има две поставе. Прву поставу (са премијерног извођења) чине студенти Филолошког факултета са различитих профила: Библиотекарство и информатика; Руски језик, књижевност и култура; Српска књижeвност и језик са компаратистиком; Општа књижевност са теоријом књижевности; Шпански језик, књижевност и култура; Албански језик, књижевност и култура. Представа је изведена 15. јануара 2015. године на позив Друштва за српски језик и књижевност Србије поводом 56. Републичког семинара за наставнике и професоре, у Сали хероја на Филолошком факултету, пред 800 професора из целе Србије. „Покондирена тиква“ потом је изведена у Андрићграду (Вишеграду) у Републици Српској 22. марта 2015. године на студентској конференцији „Први свјетски рат у књижевности“. У будућности се очекује гостовање позоришне трупе и извођење представе у многим градовима Србије. Планирају се гостовања у Дому омладине, затим на манифестацији „Врњачке културне свечаности“ (сто летњих дана у Врњачкој Бањи), као и у основним школама Београда: „Никола Тесла“, „Јанко Веселиновић“, „Марија Бурсаћ“; а организују се извођења и у сарадњи са месним заједницама, општином Врачар и Друштвом за академски развој. Добротворно извођење представе „Покондирена тиква“ било је 23. маја 2015. године у Амфитеатру V на Филолошком факултету, у циљу прикупљања новчане помоћи за Страхињу Стојановића, апсолвента Више техничке школе у Нишу, који је оболео од леукемије.
 3. Трећи пројекат било је поетско-музичко вече „Дан поезије“ поводом Светског дана поезије, одржано 26. марта 2015. године у сали 11 на Филолошком факултету. Учествовало је двадесет песника, чланова Секције са Филолошког факултета, али и са других факултета, који су рецитовали своју поезију. Такође, учествовали су и студенти Факултета музичке уметности који су музичким програмом употпунили вече. Изабране стихове младих песника објавиће студентски часопис Филолошког факултета „Весна“.
 4. Учешће чланова Секције сценских уметности на фестивалу „Belgrade art show“ 27. априла 2015. године. На позив организатора фестивала, учествовали су песници, чланови Секције, који су својом поезијом показали изузетно умеће и таленат.

Планирани пројекти Секције сценских уметности:
 • Учешће на „Трећем фестивалу књиге“ у сарадњи са организацијом „ČitamЧиташ“ (13. и 14. јун 2014);
 • Такмичење у рецитовању и такмичење у беседништву у оквиру пројекта „Недеља говорне културе “ на Филолошком факултету у Београду (новембар/децембар 2015);
 • Поетско-драмско вече у оквиру пројекта „Поезија оживљава“ (октобар/новембар 2015);
 • Извођење представе „Смрт анђела домаћег огњишта“ (16. јун 2016);
 • Читалачки клуб Секције сценских уметности (сваког месеца, почев од октобра 2015);
 • Пројекат „Афирмација речи“, вечери прозе (новембар 2015);
 • Пројекат који ће афирмисати етнологију и народну књижевност (у припреми);
 • Формирање Хора Секције сценских уметности (од октобра 2015);
 • Извођење представе „Веселе жене Виндзорске“ (мај 2016);
 • Међународна студентска конференција поводом педесетогодишњице од објављивања романа „Дервиш и смрт“ Меше Селимовића (2016).