Навигација

Опис предмета

2125035 - Савремени албански језик 5

Спецификација предмета
НазивСавремени албански језик 5
Акроним2125035
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Албански језик, књижевност, култура
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљеност другим предметимаПоложен испит из Савременог албанског 4Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаРазвијање свих језичких компетенција до нивоа Б1.
    Исходи учења (стечена знања)Студенти ће бити у стању да разумеју дуже и сложеније дискурсе, говоре и предавања на албанском језику. Моћи ће да разумеју, у солидној мери, већи део ТВ вести и програма који се баве текућим догађајима. Моћи ће да разумеју већину филмова на стандардном језику, читају чланке и извештаје који обрађују савремене и актуелне проблеме, да јасно изражавају своје ставове и мишљење о одређеним темама и питањима. Моћи ће да читају дела савремене албанске књижевности. Биће у стању да разговетно и спонтано комуницирају на албанском са изворним говорницима, да учествују у расправама које се односе како на познате, тако и на непознате ситуације и теме, аргументујући своје ставове. Моћи ће да напишу есеј и сажетак онога што су прочитали изражавајући и сопствене ставове о задатој теми (слагања и неслагања са изнетим ставовима) наводећи разлоге за или против неког гледишта и става.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПравилна употреба фраза и фразеолошких израза, карактеристике и грађење. Креативност у језику и језичка економија. Стил. Грађење реченица у складу са књижевно-језичком нормом. Разноврсне теме и текстови у складу са прописаним програмом за дати ниво језичког знања. Неке од тема за обраду: Социјално угрожени. Заштита животне околине (загађење, екологија, превенција). Заштита људских права (конвеције и права). Адвокат народа. Медицинска терминологија. Политичка терминологија (текстови и чланци који се односе на актуелна дешавања у земљи и свету). Представници савремене албанске књижевности (обрада текстова). Култура (књижевност, филм, уметност).
    Садржај практичне наставеАнализа текстова, писање есеја, вежбе.
    Литература
    1. Universiteti i Tiranës Fakulteti i Historisë dhe i Filologjisë, Departamenti i Gjuhës Shqipe (2016). Shqip.Al, Të mësojmë gjuhën shqipe (Libri i mësimeve B1). Tiranë.
    2. Universiteti i Tiranës Fakulteti i Historisë dhe i Filologjisë, Departamenti i Gjuhës Shqipe (2016). Shqip.Al, Të mësojmë gjuhën shqipe (Libri i ushtrimeve B1). Tiranë.
    3. Memushaj, Rami (2012). Për shqipen standarde I, Infobutues, Tiranë.
    4. Memushaj, Rami (2012). Për shqipen standarde II, Infobutues, Tiranë.
    5. Memisha, Valter (2012). Ushtrime për leksikologji e semantikë leksikore, Universiteti i Tiranës Fakulteti i Historisë dhe i Filologjisë, Tiranë.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    17
    Методе извођења наставеИнтерактивна настава кроз индивидуални и групни рад.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања25Писмени испит30
    Практична настава25Усмени испит20
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари