Навигација

Опис предмета

2125036 - Савремени албански језик 6

Спецификација предмета
НазивСавремени албански језик 6
Акроним2125036
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Албански језик, књижевност, култура
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
      Условљеност другим предметимаПоложен испит из Савременог албанског 5Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаРазвијање свих језичких компетенција до нивоа Б2.
      Исходи учења (стечена знања)Студенти ће бити у стању да разумеју дуже и комплексније књижевне и некњижевне текстове. Моћи ће да разумеју специјализоване чланке, да се течно, јасно и спонатано изржавају на албанском језику уз минималну помоћ професора. Моћи ће да флексибилно и активно користе језик у разним ситуацијама. Биће у стању да прецизније изражавају своје мишљење и ставове и активније се укључују у разговор других говорника. Да повезују одређене тематске целине и завршавају своје излагање одговарајућим закључком. Моћи ће да разумеју, у солидној мери, већи део ТВ вести и програма који се баве текућим догађајима, да разумеју већину филмова на стандардном језику. Моћи ће да читају чланке и извештаје који обрађују савремене и актуелне проблеме, да јасно изражавају своје ставове и мишљење о одређеним темама и питањима. Моћи ће да читају дела савремене албанске књижевности, да напишу есеј и сажетак онога што су прочитали изражавајући и сопствене ставове о задатој теми (слагања и неслагања са изнетим ставовима) наводећи разлоге за или против неког гледишта и става.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеКако написати есеј. Креативно писање. Обрада фраза (правилна употреба фраза и фразеолошких израза). Елиптичност, креативност у језику и језичка економија. Стил. Грађење реченица у складу са књижевно-језичком нормом. Разноврсне теме и текстови за обраду који су у сладу са програмом за овај ниво језичког знања. Политичка терминологија, економска терминологија, правна терминологија, терминологија туризма итд.
      Садржај практичне наставеАнализа текстова, вежбе, писање есеја.
      Литература
      1. Universiteti i Tiranës Fakulteti i Historisë dhe i Filologjisë, Departamenti i Gjuhës Shqipe (2016). Shqip.Al, Të mësojmë gjuhën shqipe (Libri i mësimeve B2). Tiranë.
      2. Universiteti i Tiranës Fakulteti i Historisë dhe i Filologjisë, Departamenti i Gjuhës Shqipe (2016). Shqip.Al, Të mësojmë gjuhën shqipe (Libri i ushtrimeve B2). Tiranë.
      3. Memisha, Valter (2012). Ushtrime për leksikologji e semantikë leksikore, Universiteti i Tiranës Fakulteti i Historisë dhe i Filologjisë, Tiranë.
      4. Thomai, Jan (1999). Fjalor frazeologjik i gjuhës shqipe, Shkenca, Tiranë.
      5. Memushaj, Rami (2012). Për shqipen standarde I, II, Infobutues, Tiranë.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      17
      Методе извођења наставеМетоде које омогућавају најбољи feedbacк на релацији професор-студент, развијање језичких вештина и когнитивних способности.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања25Писмени испит30
      Практична настава25Усмени испит20
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари