Навигација

Упутство за приступ студентском сервису

Упутство за приступ студентском сервису

Адреса на којој се налазе студенски сервиси https://student.fil.bg.ac.rs.
У питању је интернет апликација која је заштићена SSL 3.0 протоколом и изискује сигурносни сертификат. Сертификат је потписан од стране organizacije TERENA.

Код Internet Explorer претраживача десно од адресе се налази неколико иконица и одабиром иконице у облику катанца могуће је проверити информације везане за сигурност и сертификат:

Кликом на иконицу добијају се информације о сертификату:

Код FireFox претраживача, у горњем десном углу поред адресе треба да се појави и следећа иконица:

Претраживач Opera приказује следеће:

Кликом на иконицу добијају се информације о сертификату:

Уколико се користи интернет претраживач Chrome, у горњем десном углу поред адресе треба да се појави следеће:

Кликом на иконицу добијају се информације о сертификату:

Ово је потврда да је интернет претраживач успешно учитао сигурносни сертификат и да је рад на студентским сервисима безбедан.

Пријава на систем

Страница за пријаву на систем има два поља, једно за унос корисничког имена, и једно за унос лозинке као што је приказано на слици. По уносу корисничког имена и лозинке притиском на дугме Пријави се, уколико је све у реду, извршава се пријава на систем.

Корисничко име: ime.prezime.brojIndeksa
Иницијална лозинка: ваш ЈМБГ

 

 • За студенте основних академских студија:
  • уколико у индексу пише 2011/123 (или 123/2011) као број индекса уносите 201100123 односно као корисничко име користите ime.prezime.201100123
  • уколико у индексу пише 2011/3 (или 3/2011) као број индекса уносите 201100003 односно као корисничко име користите ime.prezime.201100003
 • За студенте мастер академских студија:
  • уколико у индексу пише 2007/234м као (или 07234м)
   • кao број индекса уносите 200710234 (поставља се 1 након године а уклања м)
    односно као корисничко име користите ime.prezime.200710234
 • За студенте докторских академских студија:
  • уколико у индексу пише 12034/д
   • као број индекса уносите 201230034 (поставља се 3 након године а уклања д)
    односно као корисничко име користите ime.prezime.201230034

У случају неуспешне пријаве услед погрешног корисничког имена, или лозинке, систем ће пријавити грешку као што је приказано на следећој слици.

По успешној пријави, приказује се почетна страница Студентских сервиса.

Одабиром опције Администрација>Подаци о студенту, студент може да прегледа своје личне податке и слику уколико је студентска служба поставила.

По првом пријављивању на Студентске сервисе, препоручује се да студенти промене лозинку коју су добили, избором опције Администрација, а затим опције Промена лозинке. Да би се променила лозинка, потребно је унети стару лозинку, и нову лозинку два пута ради потврде. Притиском на дугме Промени биће промењена лозинка.

Промена лозинке може бити успешна или неуспешна, с тога су и пратеће поруке одговарајућег садржаја. Наведена је порука о успешној промени.

Пријава испита

Избором опције Пријава испита из менија студент добија преглед свих испита које може да пријави, и преглед свих испита које је пријавио.

Притиском на дугме Пријави добија се прозор на коме студент може да изабере рок за који пријављује тај испит или уколико постоји само један испитни рок за који је пријава у току, систем аутоматски бира исти.

После избора рока студенту се приказује прозор за потврду. Потребно је изабрати ангажованог наставника код кога студент жели да пријави испит. Притиском на дугме ОК, извршиће се пријава испита.